Usein kysytyt kysymyksen -sivun pääkuvan taustalla Mosquito Magnet Pioneer mökkiympäristössä.

Usein kysytyt kysymykset

Yleistä

Mikä on Mosquito Magnet?

Mosquito Magnet on hyttysansa, joka houkuttelee hyttysiä luokseen ja imee ne laitteen sisällä olevaan verkkoon.

Alun perin laite kehitettiin pyydystämään hyttysiä ja muita verta imeviä hyönteisiä tutkimuskäyttöön, mutta tuote toimi niin tehokkaasti, että sitä alettiin markkinoida myös kuluttajille hyttystentorjuntaan. Woodstream Corporation panostaa laitteen tuotekehitykseen huomattavasti, ja vaikka tuotteiden ulkonäkö ei ole vuosien varrella juurikaan muuttunut, laitteet ovat vuosi vuodelta tehokkaampia ja niiden toimintavarmuus on parempi.

Mihin Mosquito Magnet -hyttysansan teho perustuu?

Hyttyset löytävät ihmiset ja muut nisäkkäät näiden hengitysilmasta muodostuvan hiilidioksidin perusteella. Kun hyttyset ovat ihmisten läheisyydessä, ne suuntaavat ihon tuoksua ja lämpöä kohti. Mosquito Magnet ‑hyttysansa muuttaa tavallisen kotitalouksissa käytetyn nestekaasun puhtaaksi hiilidioksidiksi, lämmöksi ja vedeksi. Hyttyset suunnistavat kohti laitetta ja ne imaistaan laitteen sisällä olevaan verkkoon, jossa ne kuivuvat ja kuolevat 1–3 vuorokauden kuluessa.

Hyttysansa poistaa alueelta naarashyttysiä, joiden määrä vähenee. Tällöin myös uusien, syntyvien hyttysten määrä vähenee, kunnes noin 4–6 viikon käytön jälkeen lähes kaikki naarashyttyset on pyydystetty eikä uusia enää synny laitteen vaikutusalueella.

Laitteen pyydystystehoa voi parantaa Mosquito Magnet R-Octenol ‑tehosteaineella. R-Octenol tehostaa hiilidioksidin vaikutusta.

Mikä on patentoitu CounterFlow-teknologia?

Mosquito Magnetin CounterFlow ‑teknologia tarkoittaa sitä, että samalla kun suuttimen sisäputkesta puhalletaan ulos hiilidioksidipitoista ilmaa (jossa voi olla mukana R-Octenol-tehosteainetta), putken sivuilta imetään hyttysiä sisään laitteen verkkoon.

Tehoaako hyttysansa kaikkiin hyttysiin?

Mosquito Magnet tehoaa ainoastaan naaraspuolisiin hyttysiin. Uroshyttyset eivät reagoi laitteeseen, koska ne eivät ime verta.

Tehoaako hyttysansa paarmoihin?

Paarma imee verta ja käyttää samankaltaisia suunnistuskeinoja kuin hyttynen. Periaatteessa laite siis houkuttelee myös paarmoja. Paarmat ovat kuitenkin niin voimakkaita lentäjiä, että Mosquito Magnetin imuteho ei välttämättä riitä imemään niitä sisäänsä. Toki laite houkuttelee paarmat luokseen ja näin ollen pois ihmisten luota.

Tehoaako hyttysansa punkkeihin?

Laite ei tehoa punkkeihin.

Tehoaako Mosquito Magnet mäkäräisiin?

Kyllä. Mäkäräiset ja muut sääsket käyttävät samoja suunnistuskeinoja kuin hyttyset, joten hyttysansa houkuttelee niitä luokseen siinä missä hyttysiäkin, ja imee ne sisäänsä.

Kuinka pitkä takuu laitteella on?

Mosquito Magnetilla on 12 kk:n takuu ostokuittia vastaan.

Kuinka paljon nestekaasua hyttysansa kuluttaa?

Kaikki Mosquito Magnet -mallit kuluttavat suunnilleen saman verran kaasua – noin 0,45 kg vuorokaudessa. 11 kilon nestekaasupullo riittää keskimäärin noin 21 päivää.

Kuinka paljon sähköä Mosquito Magnet Pioneer käyttää?

Pioneerin vuorokausikulutus on n. 0,4 kWh.

Voiko Mosquito Magnet Pioneer- ja Patriot-hyttysansoja käyttää aurinkosähköjärjestelmällä?

Voiko Mosquito Magnet Pioneer- ja Patriot-hyttysansoja käyttää pelkällä vapaa-ajan akulla ja invertterillä?

Pelkän 12 V:n vapaa-ajan akun ja invertterin käyttö ei ole Mosquito Magnet Pioneerin tai Patriotin kanssa kannattavaa. Laite käyttää vaihtosähköä ja sen vuorokausikulutus on n. 0,4 kWh. Esimerkiksi yleinen vapaa-ajan akku on nimelliskapasiteetiltaan 100 Ah (12 V x 100 Ah = 1200 Wh eli 1,2 kWh) ja se tyhjenee laskennallisesti n. kolmessa vuorokaudessa, kun konvertoinnin ottama häviö lasketaan mukaan. Kapasiteetti on kuitenkin pääsääntöisesti laskettu akku täysin purettuna, minkä vuoksi käyttökelpoinen kapasiteetti lienee vain n. 2/3 ilmoitetusta eli toiminta-aika on esimerkin akulla vain n. 2 vuorokautta.

Kuinka pitkä Mosquito Magnet Pioneerin johto on?

Pioneerin johdon pituus on 15 metriä.

Voinko käyttää Mosquito Magnetin kanssa jatkojohtoa?

Mosquito Magnetin kanssa ei saa käyttää jatkojohtoa.

Käyttö

Milloin hyttysansaa käytetään?

Mosquito Magnet ‑hyttysansa on suunniteltu käytettäväksi 24 tuntia vuorokaudessa koko hyttyskauden ajan.

Miten Mosquito Magnet sijoitetaan?

Koska Mosquito Magnet houkuttelee hyttysiä luokseen, ansa tulee sijoittaa vähintään kymmenen metrin päähän ihmisten oleskelualueelta. Laite on hyvä sijoittaa varjoisaan paikkaan lähelle hyttysten oletettuja lisääntymis- ja lepoalueita (kosteikot, metsiköt, pensaat, seisova vesi). Tuulen suunta tulee ottaa myös huomioon laitetta sijoitettaessa – laite kannattaa sijoittaa tuulen yläpuolelle suhteessa hyttysten lepopaikkoihin. Jos laitteen teho ei heti ole toivotunlainen, kannattaa kokeilla siirtää laite uuteen paikkaan. Katso ansan sijoitusohjeet.

Miksi hyttysansan sijoittaminen on niin tärkeää?

Oikean paikan löytäminen on ensiarvoisen tärkeää Mosquito Magnet ‑hyttysansan toiminnalle. Jos ansaa ei ole sijoitettu oikein, on mahdollista, että se pyydystää vain vähän tai ei lainkaan hyttysiä. Katso ansan sijoitusohjeet.

Miten Mosquito Magnet ‑laitetta siirretään?

Laite on sammutettava ja jäähdytettävä ennen kuin sitä siirretään. Kaasupullo kaatuu helposti, jos se on paikallaan laitetta siirrettäessä, joten irrota kaasuventtiili pullosta ja siirrä pullo pois jalustaltaan ennen siirtoa. Takuu ei korvaa kaasuventtiilin vaurioitumista siirrettäessä. 

Huomaathan, että tuuletin jatkaa toimintaa 3–10 minuuttia laitteen sammuttamisen jälkeen, koska laite jäähdyttää poltinta käytön jälkeen. Älä irrota Pioneer-mallin virtajohtoa, ennen kuin tuuletin on lakannut pyörimästä.

Voiko hyttysansa olla päällä sitä siirrettäessä?

Laite on sammutettava ja jäähdytettävä ennen kuin sitä siirretään.

Miten usein Mosquito Magnetin tehosteaine vaihdetaan?

R-Octenol-kapseli suositellaan vaihdettavaksi jokaisen kaasupullon vaihdon yhteydessä eli noin 21 päivän välein. Kapseli ei vähene eikä pienene käytössä, mutta sen teho laskee vähitellen. R-Octenol tehostaa hiilidioksidin vaikutusta.

Millaista paineensäädintä Mosquito Magnetissa käytetään?

Mosquito Magnetissa on käytettävä hyväksyttyä, 29 mbar matalapainesäädintä.

Pitääkö hyttysansa kovaa ääntä?

Mosquito Magnet tuottaa suunnilleen saman verran ääntä kuin pöytätietokoneen tuuletin.

Onko Mosquito Magnetissa liekki?

Lämmitysvaiheessa, n. 15–20 minuutin ajan, laitteessa on lämmitysliekki. Kun laite on täysin toimintakunnossa siinä ei ole liekkiä.

Miksi Pioneer-hyttysansa ei sammu heti, kun sen sammuttaa?

Kun laitteen sammuttaa eli painaa ON/OFF-kytkimen OFF-asentoon, laitteen tuuletin jää pyörimään 3–10 minuutin ajaksi. Tämä on normaalia ja johtuu siitä, että laite jäähdyttää poltinta käytön jälkeen. Virtajohtoa ei saa irrottaa tänä aikana.

Voiko hyttysansa olla ulkona sateella?

Mosquito Magnet on valmistettu laadukkaista, säänkestävistä materiaaleista ja se on suunniteltu käytettäväksi 24 tuntia vuorokaudessa joka säällä. Kun laite on pois päältä, se kannattaa siirtää säältä suojaan lämpimään, jotta kosteus ei pääse tiivistymään laitteen sisäosiin.

Puhdistus ja huolto

Pitääkö minun suorittaa hyttysansalle pikapuhdistus?

Ennen vuotta 2017 hankitut laitteet suositellaan puhdistamaan hiilidioksidipatruunalla jokaisen kaasupullon vaihdon yhteydessä sekä ennen pitkäaikaista varastointia. Laite kannattaa puhdistaa myös varastoinnin jälkeen sekä silloin, jos laitteen käynnistämisessä on ongelmia. Pikapuhdistus estää nestekaasussa olevien epäpuhtauksien kerääntymisen laitteeseen. Epäpuhtauksien kerääntyminen voi ajan myötä tukkia kaasusuuttimen ja aiheuttaa laitehäiriön.

HUOM! Hiilidioksidipatruunalla suoritettava pikapuhdistus koskee vain ennen vuotta 2017 hankittuja Mosquito Magnet -hyttysansoja. Nykyiset, vuoden 2017 jälkeen hankitut, Mosquito Magnet -hyttysansat eivät vaadi pikapuhdistusta puhdistuspatruunalla, eikä niissä ole pikapuhdistukseen tarvittavaa adapteria.

Uudet mallit tunnistaa laitteen sarjanumeron kolmesta ensimmäisestä numerosta. Jos sarjanumeron PT- tai EX-kirjainyhdistelmän jälkeinen numerosarja on suurempi kuin 016-, pikapuhdistusta ei tarvita (esim. PT01750GR****** tai EX01950GR*****). Luku viittaa laitteen valmistusvuoteen. Sarjanumero löytyy tuotelaatikon päädystä sekä laitteen virtakytkimen alapuolella olevasta tyyppitarrasta.

Pikapuhdistus tehdään Mosquito Magnet -puhdistuspatruunoilla, joita on saatavilla Mosquito Magnet ‑jälleenmyyjiltä. Katso pikapuhdistuksen ohjeet laitteen käyttöohjeista.

Miten usein hyttysansan verkko on tyhjennettävä?

Verkon tyhjennystahti riippuu alueella olevien hyttysen määrästä. Pioneer-mallissa on suhteellisen pieni verkko ja se voidaan joutua hyttyskauden alussa tyhjentämään jopa päivittäin. Verkko suositellaan tyhjennettäväksi, kun se on puolillaan hyönteisiä.

Miten elävät hyttyset kannattaa tappaa ennen verkon tyhjentämistä?

Kun verkko irrotetaan Mosquito Magnet -laitteesta, verkon sisällä on aina jokunen eläväkin hyttynen. Ne on parasta tappaa sijoittamalla verkko muutamaksi tunniksi aurinkoon, jolloin hyttyset kuivuvat ja kuolevat verkkoon.

Älä käytä hyttysten tappamiseen hyönteismyrkkyjä. Hyttysellä on äärimmäisen hyvä hajuaisti ja hyönteismyrkkyjen käyttäminen voi laskea laitteen tehoa merkittävästi.

Voiko hyttysansa olla päällä verkkoa tyhjennettäessä?

Voi. Pioneer-mallissa verkko kuitenkin kannattaa ottaa pois nopeasti, sillä laitteen kirkkaan kannen avaamisen jälkeen verkon luukku sulkeutuu ja estää laitteen ilmankierron, kunnes laitteen kansi taas suljetaan.

Vaatiiko hyttysansa paljon huoltoa?

Mosquito Magnet ei vaadi paljoa huoltoa, mutta ohjekirjassa suositeltavat huoltotoimenpiteet on syytä tehdä. Maksimaalisen tehokkuuden takaamiseksi on suositeltavaa käyttää ansa huoltoliikkeellä puhdistettavana n. 3 vuoden välein. Tarkista lähin Mosquito Magnet ‑huoltoliikkeesi.

Miten voin tarkastaa, että hyttysansan imu on riittävä?

Mosquito Magnetin imutehon voi testata näin: Laita 5 sentin kolikon kokoinen nenäliinan pala trumpetin muotoisen aukon lähelle. Kun irrotat paperinpalasta, laitteen tulisi imaista se sisäänsä. Paperinpala ei välttämättä imeydy verkkoon asti. Tarkoituksena on lähinnä testata, että virtaus menee oikeaan suuntaan. Imu ei tunnu kovin kovalta, koska laitteen tehtävä on imeä sisäänsä vain erittäin pieniä hyönteisiä.

Mitä tehdä, jos hyttysansan imuteho ei ole riittävä?

Puhdista verkko vedellä ja anna sen kuivua ennen takaisin asettamista, jotta ilma pääsee jälleen virtaamaan sen läpi. Vaihtoehtoisesti vaihda hyttysverkko uuteen.

Vastuullisuus

Onko Mosquito Magnet vaarallinen mehiläisille?

Mosquito Magnetin imuteho on niin pieni, ettei se pysty imemään sisäänsä voimakkaita lentäjiä, kuten mehiläisiä tai muita pölyttäjiä. Se on tarkoitettu vain hentorakenteisten sääskien imemiseen. Pölyttäjät eivät myöskään hakeudu ihmisten tai nisäkkäiden luokse, kuten verta imevät hyönteiset, joten Mosquito Magnet ei houkuttele niitä luokseen.

Voiko hyttysansaa käyttää puutarhassa, jossa on syötäviä kasveja?

Kyllä voi. Mosquito Magnet vapauttaa ilmaan samoja aineita kuin ihminen hengittäessään eikä vaikuta haitallisesti sen vaikutusalueella oleviin kasveihin.

Voiko Mosquito Magnetia käyttää lasten tai lemmikkien läheisyydessä?

Kyllä, Mosquito Magnetia voi käyttää pihalla, jossa on lapsia tai lemmikkejä.

Hyttysansa vapauttaa ainoastaan ihmisen uloshengitystä jäljittelevää hiilidioksidia. Myöskään R-Octenol-tehosteaineesta ei ole haittaa ihmisille tai eläimille. Ansa tulee kuitenkin asettaa tasaiselle alueelle, jossa se ei pääse kaatumaan lasten tai lemmikkieläinten leikeissä. Pioneer-mallin mukana tulee sähköjohtoa varten maakiinnikkeet, joilla kompastumisvaaran saa minimoitua.

Kuinka paljon hiilidioksidia Mosquito Magnet tuottaa?

Mosquito Magnet tuottaa vuorokauden mittaan keskimäärin 1,32 kg hiilidioksidia eli suunnilleen saman verran kuin ihminen.